Rispens state 20110603 9681 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee Roodbonte koeien 01 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee Roorda state 20110610 9999 196 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee Roodbonte koe 01 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee
Roorda state 20110610 9999 193 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee Surfenne 20110603 9720 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee Ope heide groep2 - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee Ope heide blomke - Stichting Behoud Roodbont Friese Vee

LekkereTrek biedt poster aan om de Fries Roodbonte Koe te promoten

Het Fries Roodbonte Vee is het zeldzaamste koeienras van Nederland. Er zijn niet meer dan ruim 600 koeien van dit originele Nederlandse koeienras over in Nederland. Door de inkruising van de Holstein Friesian uit Amerika vanaf de 70'er jaren van de vorige eeuw, zijn de originele Nederlandse koeienrassen bijna verdwenen. Zo ook de Fries Roodbonte koe. Maar het aantal koeien stijgt de laatste jaren weer. Er is een toenemende belangstelling voor deze koeien. Herman van Vliet van Lekkeretrek.nl heeft een beetje ondeugende poster gemaakt om deze koeien weer onder de aandacht te brengen.

 

Foto streekkrant

De eerste exemplaren werden aangeboden aan de familie Woldring in Haren (met ruim 160 Fries Roodbonte Koeien) en Durk Durksz (voorzitter van de St. Roodbont Fries vee). De Streekkrant heeft er een mooi artikel over gepubliceerd.

 

Sandra en Harold Woldring hebben veel Fries Roodbonte koeien, ruim 160 in totaal. Woldring roemt de koeien om hun lange levensduur: "Ze worden gemakkelijk en gezond oud. Geven misschien niet het meeste melk, maar het zijn sterke koeien, waar je bijna geen dierenartskosten aan hebt. Kunnen met een eenvoudig rantsoen toe, doen het uitstekend op volop gras. Wij strooien heel weinig kunstmest en de koeien krijgen niet veel krachtvoer en deze sterke koeien doen het er prima op."

 

Durk Durksz geeft aan dat in een toekomst, waar geen aardgas meer gebruikt wordt voor de verwarming van onze huizen (doelstelling 2050 regering) er dan ook geen aardgas meer gebruikt wordt voor de productie van kunstmest. Geen, of veel minder, kunstmest betekent een andere grasgroei, maar ook een veel gevarieerder grasland. En dat de huidige Holstein koe daar maar slecht mee om kan gaan. En de originele Nederlandse koeienrassen zijn daar honderden jaren op gefokt. Dus is dat ook weer de koe van de toekomst! En de huidige stieren die we inzetten, zijn stieren uit koefamilies die bewezen hebben nu eigenlijk al koe van de toekomst te zijn.        

 

De poster is verkrijgbaar op de website www.lekkeretrek.nl